tisdag 21 februari 2012

Fettistisdag! Recept på GI-semlor och Leilas!


Gi-semlor
  50gram smör
2,5 dl mjölk
25 gram jäst
0,5 burk Kesella
1 krm salt2,5 dl mjölk
25 gram jäst
0,5 burk Kesella
1 krm salt
2 tsk kardemumma
1 dll fruktsocker
ca 8 dl siktat dinkelmjöl
Pensling: 1 ägg
Mandelmassa:
3 dl mandelmjöl
1 dl sukrin
0,5 dl vatten
Grädde
2 tsk kardemumma
1 dll fruktsocker
ca 8 dl siktat dinkelmjöl
Pensling: 1 ägg
Mandelmassa:
3 dl mandelmjöl
1 dl sukrin
0,5 dl vatten
Grädde
Gör så här:

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och häll över vätskan. Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, kesella, kardemumma, fruktsocker och mjöl. Arbeta degen smidig och låt jäsa övertäckt 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader. Knåda degen på mjölat bakbord. Baka ut till små runda bullar och lägg på bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa 20 min. Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen i ca 7 min (beroende på ugn).
Mixa mandel och sukrin i en mixer. Tillsätt vatten och rör om.
Skär av ett lock och gröp ur lite innehåll på varje bulle. Fyll med mandelmassa. Vispa grädde och klicka över mandelmassan. Lägg på locket.
Klart!
 
 
 
 Leilas semlor!
 
Ingredienser, 20 st bullar
1 msk kardemumma
3 dl mjölk
50 färsk jäst för söt deg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 gr mjukt smör
1 ägg
ca 11-12 dl vetemjöl

Mandelmassafyllning
400 gr mandelmassa
25 gr smör
Skvätt mjölk

Gör så här
1 Värm mjölken och kardemumman till 37 grader.
2 Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
3 Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. (Den får inte bli för hård)
4 Jäs degen under bakduk i ca 40 min.
5 Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 20 bitar. Forma till runda bullar.
6 Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Jäs under bakduk i ca 40 min.
7 Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 min. Låt svalna
8 Blanda fyllningens ingredienser med en handmixer. Fyll bullarna med mandelmassafyllningen och grädde.
 
 
Här hemma hos oss bakar vi nog Leilas. Yummy!
Ska bli så gott med nybakade semlor!

1 kommentar: